Cenaclul literar «Noduri si Semne» NODURI ŞI SEMNE Cenaclul literar «Noduri si Semne»
Cenaclul literar «Noduri şi Semne» - «Doar doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana. In legatura cu universul nu sunt sigur.» - [Albert Einstein]
NOUTĂŢI POEZIE PROZĂ ESEU TEATRU UMOR DIVERSE BIBLIOTECĂ
HOME
CREAŢII LITERARE
Autori-Texte-Opinii
Adaugă un text
Modifică/Şterge text
Modifică/Şterge opinie
ÎNREGISTRĂRI
Înscrie-te!
Modifică înscrierea
Şterge înscrierea
Schimbă parola
NOUTĂŢI
Ultimul text plasat
Ultimul autor înscris
Lista textelor
Lista comentariilor
OPINIA TA
Spune-ţi părerea!
NOU! NOU! NOU!
Termeni & Condiţii
Link-uri utile
Vrei un site personal?
CyberPoems
Poeme cibernetice
Soft nominalizat la Concursul Naţional de e-content, mai-2005
[Free download]
SITE-URI PRIETENE
»  Portal de divertisment
»  Anticariat online
»  Poeme cibernetice
»  Meditaţii, meditatori
»  AnteCV - Testare online
»  Management sexual
»  Testare/evaluare offline
»  Pro LOTO 6/49, 5/40
  Vizitatori:  14447393  
  Useri online:   7  
Cenaclul «Spune ceva»

Revista literara BOEMA

Filme si aplicatii multimedia educationale

DONATI
PENTRU CULTURĂ


Anunţuri: Antologie literară colectivă  
 
[ ESEU ] Petre Rau

Devenirea
 

Când am întâlnit prima datã la Noica afirmaţia cã limba noastrã încã nu şi-a gãsit un echivalent pentru conceptul de devenire nu mi-am pus atunci prea multe întrebãri în legãturã cu asta. Îmi amintesc doar cã am reţinut ideea ca pe un lucru interesant şi nimic mai mult. Abia peste câteva decenii aveam sã (re)descopãr câtã dreptate avea marele nostru filozof când afirma asta. Atunci când am avut cu adevãrat nevoie, am cãutat într-o mulţime de dicţionare filozofice o explicaţie cât de cât convenabilã a acestui termen, dar nu am fost deloc mulţumit.
Unii se grãbesc sã defineascã devenirea ca pe un proces al dezvoltãrii obiective, subiective sau conceptuale (oare or mai fi şi altele?) având drept rezultat apariţia noului. Despre devenire se afirmã cã este un concept limitã, în sensul cã nu poate fi înţeles decât pentru sine. Astfel, nu putem vorbi de un dincolo sau de un dincoace de el.
Multe dintre aspectele principale ale devenirii precum cele de transformare, înaintare, schimbare, prefacere, evoluţie ar putea fi concentrate într-un concept temporal, anume acel de succesiune a evenimentelor. Dar, chiar şi în acest caz avem nevoie de douã concepte "grele" din limba românã: "succesiune" şi "eveniment". Noica însuşi gãseşte pentru devenire un singur sinonim mai potrivit, cel de "petrecere", dar recunoaşte şi regretã totodatã cã acest termen a fost prea trivializat în limba românã.
Dupã canoane filozofice, putem considera cã, aşa cum în faţa vieţii stã permanent moartea, la fel şi devenirea are în faţã pieirea, cu toate treptele ei intermediare - mai mult sau mai puţin plãcute - care însã nu pot fi evitate.
Dicţionarul Oxford defineşte astãzi timpul ca fiind "procesul indefinit şi continuu al existenţei evenimentelor în trecut, prezent şi viitor, privit ca o unitate". Sfântul Augustin susţinea cã: "Ceea ce mãsor când mãsor timpul este impresia mea", considerând timpul ca fiind de esenţã "subiectivã", deci strâns legat de cea "umanã", pentru cã omul este cel care a creat, din necesitate, aceastã noţiune. Dupã Kant, timpul este o formã universalã de referinţã a ceea ce percepem. În sanscritã existã o aceeaşi rãdãcinã pentru cuvintele "timp", "naştere" şi "luminã".
Noţiunea de timp s-a nãscut în legãturã cu aceea de devenire. Timpul are caracterul de devenire, diviziunile sale fiind implicate chiar de fazele intermediare ale acesteia. Aşa s-au nãscut probabil noţiunile de trecut, prezent şi viitor, ca raportare la existenţa noastrã biologicã, adicã de fiinţã vie, care "trãieşte".
Oricum ar fi, devenirea ca şi concept filozofic poate fi doar gândit. Marile fenomene şi procese ale omenirii sunt într-o veşnicã devenire, cum intuise încã din antichitate filozoful elen Heraclit din Efes (545-475 î.e.n.). Nici un lucru nu este identic cu altul, doar aparent asemãnãtor. El este acelaşi şi mereu altul, identic doar cu sine însuşi. Însã devenirea ca fenomen ontologic nu poate fi asimilatã schimbãrilor din naturã. Privind metafizic devenirea, unii gânditori au analizat structural conceptul.
Dupã perioada presocraticã, conceptul devenirii a fost asimilat în tradiţia filosoficã occidentalã cu cel de schimbare, inspirat în bunã mãsurã de avântul ştiinţelor pozitiviste. Filozoful modern George Wilhem Friederich Hegel (1770-1831), sesizeazã şi sistematizeazã concepţia privind succesiunea, devenirea proceselor şi fenomenelor din naturã şi societate. Hegel vorbeşte despre devenire asimilând-o unei ample mişcãri dialectice care înainteazã prin contrarii. Pornind de la sugestia faptelor de experienţã ale lumii filozoful considerã conceptul de devenire ca pe un termen care sã salveze relaţia logicã de contradicţie dintre fiinţã şi nefiinţã.
Hegel îşi susţine demonstaţia prin faptul cã lucrurile nu au proprietãţi veşnice. Ele apar şi dispar, se nasc şi mor, sunt şi totodatã nu sunt, prin raportare la timp. A fi este o succesiune de momente. Ce este acum un lucru, în propria lui fiinţã, nu putem determina, pentru cã el îşi schimbã permanent caracteristicile în timp. Judecãţile analitice nu ne sunt de nici un folos, pentru cã ele desfãşoarã o relaţie de incluziune existentã între douã noţiuni. Ceea ce am afirmat ca fiind o proprietate esenţialã a ceva trebuie imediat sã contrazicem, arãtând cã acel ceva nu mai este cum a fost, cã el a devenit şi s-a transformat în altceva diferit, dar nu total diferit. În concepţia lui Hegel, devenirea se identicã cu Absolutul, adicã cu unitatea contradictorie dintre fiinţã şi nefiinţã.
Dupã Hegel, se pare cã conceptul nu a mai fost resuscitat de vreun filosof notabil. În spaţiul românesc, Constantin Noica a folosit expresia deveninţã - contopind conceptual devenirea şi fiinţa, devenirea întru fiinţã. Deveninţa este mai mult decât o modalitate de ordonare a realului.
Noica a schimbat sensul conceptului de devenire, care nu mai este vãzut ca o schimbare petrecutã la nivelul substanţei sau ca sintezã a fiinţei şi a nefiinţei. Devenirea este atât dimensiune a procesualitãţii, a schimbãrii şi transformãrii, cât şi, sau mai ales, de primã instanţã a fiinţei. Devenirea asigurã legãtura între afirmaţie şi negaţie, între fiinţã şi nefiinţã, între ceea ce este şi ceea ce nu este.
Uneori se afirmã despre devenire cã este un concept din aceeaşi arie semanticã cu prefacerea şi schimbarea şi cã, deşi este un termen folosit, ca în vorbirea obişnuitã, când cu o arie mai largã de semnificaţii, când cu una mai îngustã., nu este un termen tehnic, adicã cu un sens precis, de regulã diferit de cel folosit în vorbirea obişnuitã, şi mai ales având un sens invariabil.
Devenirea are cu mult mai multe semnificaţii decât cele puse în evidenţã aici. Noica îmbrãţişeazã ideea cã însãşi filosofia este o reflexiune în jurul problemei fiinţei şi a devenirii. Prin devenire, realul pe de-o parte se multiplicã, şi atunci "devenirea este întru devenire", dar poate suferi şi o prefacere interioarã ilustrând "devenirea întru fiinţã" (C. Noica, Trei introduceri la Devenirea întru fiinţã).
Devenirea este un subiect despre care s-ar putea discuta la nesfârşit. Nu cred cã el va fi epuizat vreodatã. Nu mã pot totuşi abţine sã nu amintesc aici despre ceea ce cred cã este una dintre cele mai plastice, duioase dar şi complexe definiri ale devenirii care, prin ea însãşi, inspirã noi semnificaţii şi nuanţe ale conceptului în discuţie. Ea aparţine lui Emil Cioran şi o întâlnim în ŢAmurgul gândurilor": "Devenirea este un dor imanent firii, o dimensiune ontologicã a nostalgiei".
 
                        Data înregistrãrii textului: 12.04.2009
                        Numãr accesãri / comentarii: 835 / 0
 
Texte recente
Nr Autor Domeniu Data text Titlu text A/C
1 IRINA ISMAIL POEZIE 22.11.2017 Toamna inflorita 2/0
2 Mariami POEZIE 22.11.2017 Casa mea 11/1
3 vicvas POEZIE 22.11.2017 Marea miroase a tine,miroase a mine 3/0
4 ruddy POEZIE 21.11.2017 Zambet de copil 11/0
5 Daria Teo Vasilache POEZIE 21.11.2017 Ciocolatã 10/0
6 Mariami POEZIE 21.11.2017 Meteori 7/0
7 AlinZ POEZIE 20.11.2017 Eşti cea mai frumoasã, 6/0
8 AlinZ POEZIE 20.11.2017 Acum 1000 de ani 3/0
9 AlinZ POEZIE 20.11.2017 Iubeşte-mã doar o clipã 3/0
10 Daniel BG POEZIE 20.11.2017 Definiţie 10/0
11 Daria Teo Vasilache POEZIE 20.11.2017 Spre absolut 15/1
12 romulus POEZIE 19.11.2017 Nostalgii de toamna 14/0
13 Geanina Moldovanu POEZIE 19.11.2017 Mitul este altceva 11/0
14 Geanina Moldovanu POEZIE 18.11.2017 Si totusi... 12/0
15 Geanina Moldovanu POEZIE 18.11.2017 Cainta 10/0
16 Tiolia POEZIE 16.11.2017 îmi plac sãlciile de Florii 9/0
17 Florin T. Roman ESEU 16.11.2017 Mihai Beniuc - 110 ani de la naştere 6/0
18 la femme POEZIE 16.11.2017 |. 9/0
19 Mariami POEZIE 15.11.2017 Foi de timp 12/0
20 ladyinblack POEZIE 14.11.2017 Matriarhala dragoste fierbinte 21/0
[ HOME ]
Comentarii recente
Nr Autor text Titlu text Comentator Text comentariu
1 Mariami Casa mea romulus Frumos!Versurile tale m-au rea...
2 universnesfarsit Nimicire vicvas frumoasa nimicire!.....
3 avasaicul Cartea uitãrii vicvas Niciodata sa nu uitam vechile ...
4 Calliope Misterul vicvas Foarte frumos acest mister!.....
5 Daria Teo Vasilache Spre absolut romulus Frumos!...
6 Maria Plecãm romulus Vers frumos şi luminos, t...
7 Maria Nu simţi? romulus Superbe versuri! ...
8 Maria Alt substrat romulus Mi-a plãcut, în m...
9 Maria Mai sus de nadir romulus O imagine poetica ce rã...
10 ionut29 Propria romanţã Geanina Moldovanu Atat de pur si frumos. Felicit...
11 Florin T. Roman Ecouri ale bãtãilor inimii mele - X ladyinblack Ţ... prin vorbele ş...
12 Tiolia Cuvântul e la Dumnezeu Tiolia Multumesc de atentionare, stia...
13 bis Toamna nu o pot struni... ladyinblack Cheia...dacã aş pu...
14 Tiolia Cuvântul e la Dumnezeu Mariami Dacã ai probleme cu int...
15 Geanina Moldovanu Ploile de toamna Mariami Toamna deschide sufletele sp...
16 Florin T. Roman Ecouri ale bãtãilor inimii mele - IX Geanina Moldovanu Este frumosmsentimentul de a f...
17 Mariami Oglinda Mariami Mã onoreazã &#...
18 Mariami Oglinda Geanina Moldovanu Sublim si atat de bine punctat...
19 Florin T. Roman Ecouri ale bãtãilor inimii mele - IX elbi Interesant ce spui, pare din s...
20 cotangenta toate filozofiile trec obligatoriu prin buric cotangenta Am aceeasi parere cu tine. Poe...
[ HOME ]
[ Click aici pentru a vedea un autor / text la întâmplare! ]
Cenaclul Literar Online
«Noduri şi Semne»
Editura InfoRapArt
EXPOZIŢIE DE CARTE
Ion ZIMBRU, Vesel pe fond nervos, Ed. Noduri si Semne, Galati, 1996
ANTOLOGIE LITERARĂ
Arhiva de ANTOLOGII
FESTIVALUL ASPRA 2014
Biblioteca CENACLULUI
Cărţi publicate de membri
ACTIVITATE LITERARĂ
Arhivă IMAGINI
ATELIER LITERAR
Dicţionar de tehnici
Figuri de stil
Starea poeziei
Literatura fantastică
Curente literare
Reguli de ortografie
Ghid de exprimare
Contact
Istoria cenaclului
Membrii cenaclului
PUBLICÃ ŞI TU!
ONOMANTIA
MĂREŢIA OMULUI
MenStrict
Cel mai util cadou pentru iubita ta!
[ Free download]
Revista literara BOEMA
Editura InfoRapArt

OPINII
Opiniile sau punctele de vedere întâlnite aici aparţin celor care le-au exprimat.
POEZIE      PROZĂ      ESEU      TEATRU      UMOR      DIVERSE      BIBLIOTECĂ
Contact: webmaster@inforapart.ro              Copyright © 2002 - ANA & DAN